El Raül (més conegut per tots com “Rem”) va entrar a la colla fa una pila d’anys. De fet, és un dels membres en actiu més antics de la colla. Va començar fent de dosos i, al llarg dels anys, ha anat baixant de pis. Ara puja a gairebé totes les estructures, al terç o a segons, segons convingui. Enamorat del Grocs, procura no fer-li mai el salt a la colla i durant el temps que va estar lesionat – més d’un any!- va seguir venint a gairebé tots el assajos i diades. L’Iris, en canvi, és una nouvinguda. És un dels membres més nous de la colla, però s’ha integrat tan bé i tan de pressa, que ningú no ho diria! Normalment fa de contrafort o de crossa i ha començat a tastar els pilars també. Avui el Rem i l’Iris ens fan la crònica de l’última diada, una crònica a dues mans en què podrem copsar les sensacions de la diada des de dues mirades ben diferents: la d’un “troncaire” expert i la d’una “pinyaire” novella:

El Rem ens explica: “La setmana passada va ser la festa major de Begues i, com cada any, a uns quants de la colla ens agrada fer-nos-la una miqueta nostra. Ja dijous, divendres i dissabte ens van poder veure a alguns membres de la colla pel municipi. Però va ser diumenge quan vam poder participar de forma més significativa a la diada castellera, on vàrem actuar amb dues colles amigues, el amfitrions, els Encantats de Begues i els Maduixots (Castellers de l’Alt Maresme). Sempre ens agrada actuar a aquesta plaça, ja que hi hem estat des del seu inici com a plaça castellera.
Malgrat les intencions i l’ambició de la colla, veníem menys camises del que ens agradaria i amb baixes a troncs. Però la tècnica va fer la seva enginyeria als assajos previs, que van permetre no descartar castells de 7 i així ens ho va anunciar l’Òscar.
La diada va començar amb un pilar caminat dels Encantats pel passeig de l’Església, que va donar pas als pilars d’inici de la diada.
Comença la primera ronda. Els Encantats descarreguen un 3d6a en el que demostren l’experiència dels més veterans controlant el castell en tot moment. Els Maduixots descarreguen un altre 3d6a sobrats.
Ens toca, anunciem el 3d7. A l’assaig vèiem que el teníem completament assegurat, però potser no bonic del tot de mides. Comença el castell i sembla que la pressió extra a la pinya per l’ajuda de les altres colles i la qualitat del terç de la plena solucionen el problema. El castell puja ferm, la pinya fa la seva feina, van pujant pisos i no es deforma gens. Es col·loca l’acotxadora (la Berta), i en un moment l’Aina fa la aleta. La Susi i la Marta de dosos aguanten perfectament i no passen cap moviment a baix. En un moment es descarrega el castell com si res. Em dóna la sensació que estem preparats per anar provant altres combinacions de 3 que ens facin acostar-nos a un castell més gran.
Segona ronda. Els Encantats aposten pel 4d6. Aquest castell pateix una mica i aquí és demostra encara més l’experiència dels veterans que fa que el descarreguin donant-li un punt d’emoció. Els Maduixots descarreguen el 2d6 on hi ha un terç que treu una mica de cul. Però experts en el 2, el castell no pateix en cap moment.
Quadrem el 4d7. Els contraforts i primeres s’encarreguen que no es deformi. Agulles i crosses entren amb cura. Una de les agulles es l’Aleix, que es un casteller experimentat, però no en aquesta posició, on avui s’estrena després d’unes vacances castelleres.
Pugen segons. Té encara millor mides que a assaig. El castell es va formant i el Pau intenta donar algunes correccions, però el castell està perfecte (Pau, sshht). L’Andrea es reincorpora a dosos, també després de vacances castelleres, però això no s’oblida. Es col·loca la Irene i la Susi fa l’aleta. Es descarrega. Un altre castell de set al sac.
Anem per l’última ronda. Els Encantats intenten el 3d6, per indecisió el castell s’allarga una mica i al final opten per desmuntar-lo. A la propera segur que surt, ja que el castell ha estat sòlid tot el temps que ha durat. Maduixots descarrega un 3d6 sense patir.
Ens toca tancar la diada. Fem un 2d6 que dona la sensació que se’ns queda petit. No es mou gens, tot i que a l’Andrea, que repeteix de dosos, li costa una mica i m’acaba trencant el pantaló (ja et passaré la factura). La Teguise i la Berta fantàstiques, com sempre.
Finalitzem la diada amb el pilars de mèrit i ens marquem la segona clàssica de 7 de la temporada. Però més que el que hem fet és com ho hem fet. Tres castells sòlids i segurs, bonics i quadrats. I tots al primer intent i sense suar massa, tot i la calor.
Després dels castells, anem plegats castellers de totes les colles a menjar la paella que ens ofereixen els amfitrions en un dinar de germanor.
Ara toca relaxar-se a mitges, ja que el proper dissabte actuem a la plaça Cap de la Vila de Sitges, on vam descarregar per primer cop el 5d7 i on ens sentim una mica amb l’obligació de fer grans castells. Així que aquesta setmana tothom a assaig amb les piles carregades!”

L’Iris en explica: “Fa tres mesos que estic a la colla, fent de contrafort en la majoria de castells, tot i que no sempre tinc la mateixa posició. Reconec que és una experiència que m’està encantant viure. Avui a la diada de Begues hi ha hagut un moment en què els castellers amfitrions (els Encantats de Begues) han tancat pinya i han quedat uns quants forats, però de seguida hem anat gent de les altres colles a cobrir-los… Això m’ha emocionat i m’ha fet reflexionar i adonar-me que una de les coses que més m’agrada del món casteller és la germanor que hi ha entre colles. M’encanta veure com una colla tanca pinya i, de seguida, la resta de colles anem a ajudar a fer més gran la pinya, tapant tots els forats possibles i fent la base més ferma per fer castells ben macos! És una sensació que només tens quan estàs a dins, i no té preu! Estic aprenent que cada persona que està a la pinya és super important perquè el castell funcioni i sigui ferm. Tots som importants i això també em sembla molt bonic.

Aprofitant l’oportunitat que m’heu donat d’escriure part de la crònica, voldria agrair a tota la gent de la colla la gran acollida que m’heu fet i seguiu fent. M’encanta amb quin entusiasme m’expliqueu el funcionament dels castells i m’ajudeu cada dia a aprendre i a endinsar-me una mica més en aquest món tan bonic! Us estic molt agraïda, sou molt grans!”

Resultat de la diada: 2p4, 3d7, 4d7, 2d6 i 2p4

Articles relacionats