1. Inicis:

La colla castellera de Castelldefels fa la seva primera sortida el 31 de maig de 1982, a l’Aplec de Bruguers, on descarrega el 3de6, el 4de6 i un pilar de 4. No es pot parlar del naixement dels Castellers de Castelldefels sense tenir en compte que va coincidir amb l’inici dels Grallers i Geganters, que van fundar l’Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels, entitat que agafa la responsabilitat de l’organització de les festes majors de la ciutat, així com de la recuperació i difusió de la cultura popular. Paco López, el primer cap de colla del Castellers de Castelldefels, és qui encapçala aquest projecte de fundació dels castellers i de la resta d’entitats de l’Agrupació.
Logo antic dels castellers de Castelldefels
Tot i que Castelldefels pertany al Baix Llobregat, la cultura popular que li es pròpia està més lligada a la comarca veïna del Garraf, cosa que explica la seva singularitat, tant de la creació d’una colla castellera en una ciutat del cinturó de Barcelona als anys 80, com del seu intens lligam amb la resta de balls populars propis del Garraf.

Els primers anys, la colla rep molta de la gent vinguda a Castelldefels i a Catalunya els anys 50 i 60, que adopten la cultura popular del Garraf amb entusiasme i convicció, aplegant al voltant de la colla castellera els valors de cultura, barri i associacionisme que germinaven arreu de les poblacions del Baix Llobregat durant la dècada dels 80. La colla castellera va créixer ràpidament i alimentava, alhora, la creació de la resta de grups de cultura popular amb els quals ha conviscut fins a dia d’avui, fet condicionant d’una de les principals peculiaritats d’aquesta colla: la multiparticipació. Al caliu de la colla castellera es formen grups de balls de panderetes, cintes i pastorets, on hi participa part de la canalla, grups de balls de Bastons, Gitanes, diables i grups de foc, que nodreixen gran part dels troncs, i una colla gegantera que alimenta els nuclis de la colla. És a partir d’aquest grup autoanomenat dels “Grocs de Castelldefels” d’on sorgeix la Festa Major de la ciutat, que es nodreix en gran part del voluntariat dels membres de totes aquestes entitats.

Els anys 90, els millors moments:

5d7_1994

A principis dels anys 90 la colla comença a sovintejar els castells de 7 i els pilars de 5, amb les cites destacades del primer 4de7 a la Festa Major d’estiu de 1991; del juliol del 1992 quan són part de la inaguració dels Jocs Olimpics; l’agost de 1993, quan celebren el seu castell número 1000 amb una trobada de colles castelleres, i el 1994, quan fan la millor actuació de la seva historía al concurs de Castells de Tarragona, amb Pep Ríbes com a cap de colla, descarregant el 4de7 amb l’agulla i el 3de7 i carregant el 5de7. Finalment, l’1 de desembre de 1997, a la Trobada de colles castelleres del Baix Llobregat, gairebé carreguen la torre de 7, el que es podría considerar el final d’aquesta època d’or. Durant aquests anys, hi ha un sentiment d’estar fent una cosa especial i única, en un entorn on comencen a aparèixer, a totes les ciutats i pobles de la comarca, una munió de colles castelleres que, alhora que rivalitzen, esperonen els veterans de la comarca a fer més i millors construccions. És durant aquesta frenètica activitat dels anys 90 quan s’articulen importants projectes que culminen amb la construcció del local social de l’Agrupació de Cultura Popular, inaugurat l’any 2000, fet que marcarà el punt d’inflexió a la història de la colla.

Anys difícils:

A partir de la inauguració del nou local social, la colla entra en una fase de declivi que acabarà portant-la a patir uns anys difícils, a mitjans de la primera dècada del 2000, amb alts i baixos, aturant gairebé la totalitat de la seva activitat castellera cap el 2005. A partir d’aquest punt, la colla només aixeca pilars de 4 per la diada nacional de Catalunya i a les festes majors de la ciutat. Tanmateix, i gràcies al caliu de l’Agrupació de Cultura Popular, que li proporciona les poques camises que té en aquell moment, la colla segueix assajant i aconsegueix mantenir viva la espurna castellera.

La recuperació, segona època:

Pd4

El 15 d’agost de 2008 la colla torna a actuar a la Plaça de l’Església de Castelldefels, en companyia del Xicots de Vilafranca i ho fa després de tres anys sense activitat castellera i amb prop del 95% de castellers nous, tot i que en aquesta ocasió no descarrega cap castell. L’11 de setembre del mateix any, a les Roquetes del Garraf, descarreguen un 3d6, un 4d6 i un intent de 4d6a. Des d’aquell moment, la colla segueix una evolució de recuperació amb les dificultats que suposa fer castells en una ciutat com Castelldefels, on la cultura popular en general malda per sobreviure.

Les tres temporades següents, la colla va recuperant tota la gamma de castells de 6 i el pilar de 5 de forma compasada, amb la consecució d’una tècnica més acurada, i amb la mirada fixada a recuperar els castells de 7. El 8 de desembre de 2010, la colla porta a plaça el seu primer intent de castell de 7, d’ençà de la recuperació de la colla.

El castell, però, queda en un intent desmuntat. La feina feta durant tota la temporada ha posat les bases per a una possible recuperació dels castells de 7, solidificant la incipient recuperació de la colla i consolidant les expressions de cultura popular a la nostra ciutat.

L’actualitat:

4d7_2012

El 7 de juliol de 2012, en el marc del seu XXXè aniversari, tornen a assolir un castell de 7 pisos: el 4 de 7. La consecució d’aquest objectiu, la millora en els assaigs i la millora en la tècnica, realça l’ilusió i l’esforç i fan de la temporada següent una temporada de rècord: Es torna a carregar un 4 de 7 (festa major d’estiu de Castelldefels), es descarrega el pilar de 5 número 100 (27 d’octubre a Sant Feliu) es descarrega un castell de 7 pisos (el 3 de 7) en plaça llunyana, a Granollers, que juntament amb un 5 de 6 i un 2 de 6 (i pilar de 5) fan d’aquesta la millor actuació dels últims 15 anys.
El 2013 acaba la temporada a Castelldefels amb la festa major d’hivern amb un fet que no es dóna des del 1995 a Castelldefels (i des del 1996 a Lleida): descarregar un 3 i un 4 de 7 en la mateixa diada i on també es descarrega un inèdit per la colla 5 de 6 amb l’agulla, un vano de 5 i un pilar de 4 per sota. El 2014, seguint amb els bons resultats, s’entra al concur7 (el concurs de castells per a colles de 7 pisos) i s’acaba la temporada amb un intent d’un castell inèdit: el 3d7 amb l’agulla, que malauradament cau desprès de la segona carregada.

En el cicle 2015-2016 es segueixen consolidant els castells de 7 pisos, descarregant finalment el 3d7a per primera vegada a la història el 8 de desembre de 2015, a la Festa Major d’hivern, intentant el 2d7 a la Festa Major d’estiu de 2016 i carregant el 5d7 al XXVI Concurs de Castells, també al 2016.

Finalment, el 2017 esdevè la millor temporada de la història pel que fa a resultats. Es descarrega, per fi, el 5d7 al juliol a Sitges, una fita a la qual li segueix una fantàstica Festa Major d’estiu, on es descarreguen el 3 i el 4 de 7 amb l’agulla i el 5d7, que, acompanyats d’un súper vano de 5 (un vano de 5 flanquejat per 2 pilars de 4 a cada costat), conformen la millor diada de la història de la colla.  La temporada acaba encara millor, amb una històrica Festa Major d’hivern que supera l’anterior diada a Castelldefels i on es descarrega, per primera vegada (i al primer intent) el 7d7, acompanyat pel 5d7 i el 4d7a i un “súper mega vano de 5” (un vano de 5 flanquejat per 3 pilars de 4 a cada costat!).

La temporada actual no es queda pas enrere, però. A més d’haver aconseguit augmentar el gruix de camises, tant als assajos com a les diades, la colla ha aconseguit, un cop més, fer la seva millor diada de la història descarregant, al XXVII Concurs Casteller, a Torredembarra, el 5 de 7 i el 7 de 7 i carregant el 2 de 7 per primera vegada a la seva història.