Història de la colla

La colla castellera de Castelldefels fa la seva primera sortida el 31 de maig de 1982, a l’Aplec de Bruguers. No es pot parlar del naixement dels Castellers de Castelldefels sense tenir en compte que va coincidir amb l’inici dels Grallers i Geganters, que van fundar l’Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels, entitat que agafa la responsabilitat de l’organització de les festes majors de la ciutat, així com de la recuperació i difusió de la cultura popular.

 

Els primers anys, la colla creix ràpidament. A principis dels anys 90 comença a sovintejar els castells de 7 i els pilars de 5. Durant aquests anys, hi ha un sentiment d’estar fent una cosa especial i única, en un entorn on comencen a aparèixer, a totes les ciutats i pobles de la comarca, una munió de colles castelleres que, alhora que rivalitzen, esperonen els veterans de la comarca a fer més i millors construccions.

A partir de la inauguració del nou local social, la colla entra en una fase de declivi que acabarà portant-la a patir uns anys difícils, a mitjans de la primera dècada del 2000, amb alts i baixos, aturant gairebé la totalitat de la seva activitat castellera cap al 2005. A partir d’aquest punt, la colla només aixeca pilars de 4 per la Diada Nacional de Catalunya i a les festes majors de la ciutat. Tanmateix, i gràcies al caliu de l’Agrupació de Cultura Popular, que li proporciona les poques camises que té en aquell moment, la colla segueix assajant i aconsegueix mantenir viva la espurna castellera.

El 15 d’agost de 2008 la colla torna a actuar a la Plaça de l’Església de Castelldefels, en companyia del Xicots de Vilafranca i ho fa després de tres anys sense activitat castellera i amb prop del 95% de castellers nous, tot i que en aquesta ocasió no descarrega cap castell.

 

 

 

L’11 de setembre del mateix any, a les Roquetes del Garraf, descarreguen un 3d6 i un 4d6 i fan un intent de 4d6a. Des d’aquell moment, la colla segueix una evolució de recuperació amb les dificultats que suposa fer castells en una ciutat com Castelldefels, on la cultura popular en general malda per sobreviure.

Les tres temporades següents, la colla va recuperant tota la gamma de castells de 6 i el pilar de 5 de forma compassada, amb la consecució d’una tècnica més acurada, i amb la mirada fixada a recuperar els castells de 7. El 8 de desembre de 2010, la colla porta a plaça el seu primer intent de castell de 7, d’ençà de la recuperació de la colla. El castell, però, queda en un intent desmuntat. La feina feta durant tota la temporada ha posat les bases per a una possible recuperació dels castells de 7, solidificant la incipient recuperació de la colla i consolidant les expressions de cultura popular a la nostra ciutat.

El 7 de juliol de 2012, en el marc del seu XXXè Aniversari, tornen a assolir un castell de 7 pisos: el 4 de 7. La consecució d’aquest objectiu, la millora en els assaigs i la millora en la tècnica, realça la il·lusió i l’esforç i fan de la temporada següent una temporada de rècord: es torna a carregar un 4 de 7 (Festa Major d’estiu de Castelldefels), es descarrega el pilar de 5 número 100 (27 d’octubre a Sant Feliu) i es descarrega un castell de 7 pisos (el 3 de 7) en plaça llunyana, a Granollers.

 

 

El 2013 acaba la temporada a Castelldefels amb la Festa Major d’hivern amb un fet que no es dona des del 1995 a Castelldefels (i des del 1996 a Lleida): descarregar un 3 de 7 i un 4 de 7 en la mateixa diada, en què també es descarrega un inèdit, per a la colla, 5 de 6 amb l’agulla, un vano de 5 i un pilar de 4 per sota. El 2014, seguint amb els bons resultats, s’entra al Concur7 (el concurs de castells per a colles de 7 pisos) i s’acaba la temporada amb un intent d’un castell inèdit: el 3d7 amb l’agulla, que malauradament cau desprès de la segona carregada.

En el cicle 2015-2016 es segueixen consolidant els castells de 7 pisos, descarregant finalment el 3d7 amb agulla per primera vegada a la història el 8 de desembre de 2015, a la Festa Major d’hivern, intentant el 2d7 a la Festa Major d’estiu de 2016 i carregant el 5d7 al XXVI Concurs de Castells, també el 2016. 

 

 

Finalment, el 2017 esdevé la millor temporada de la història pel que fa a resultats. Es descarrega, per fi, el 5d7, al juliol a Sitges, una fita a la qual li segueix una fantàstica Festa Major d’estiu, on es descarreguen el 3 i el 4 de 7 amb l’agulla i el 5d7, que, acompanyats d’un súper vano de 5 (un vano de 5 flanquejat per 2 pilars de 4 a cada costat), conformen la millor diada de la història de la colla. La temporada acaba encara millor, amb una històrica Festa Major d’hivern que supera l’anterior diada a Castelldefels i on es descarrega, per primera vegada (i al primer intent) el 7d7, acompanyat pel 5d7 i el 4d7a i un “súper mega vano de 5” (un vano de 5 flanquejat per 3 pilars de 4 a cada costat!).

La temporada 2018 no es queda pas enrere, però. A més d’aconseguir augmentar el gruix de camises, tant als assajos com a les diades, la colla aconsegueix, un cop més, fer la seva millor diada de la història descarregant, al XXVII Concurs de Castells a Torredembarra, el 5 de 7 i el 7 de 7 i carregant el 2 de 7 per primera vegada a la seva història.

 

 

Al 2019, la colla segueix creixent en nombre de camises i comença a plantejar-se reptes més grans. Després d’un any intens, amb assajos molt exigents, la colla tanca una gran temporada amb una gran actuació, la de Festa Major d’hivern, en què s’intenta per primera vegada un castell de 8, es descarreguen el 5 de 7 i el 4 de 7 amb l’agulla i es carrega el 2 de 7.

Desprès de l’aturada per la pandemia, la colla torna a la seva activitat a mitjans del 2021, any en què els objectius seran molt mès modestos, tant per a ells com per a la resta de colles. L’ùltima temporada, la del 2022, serà un any de lluita per tornar a la normalitat en què es tornaran a alçar castells de 7 pisos, tot i la manca d’efectius, sobre tot a la pinya.